DietaZdrowie

Najpopularniejsze dania z jajek

Najpopularniejsze dania z jajek

W obecnych czasach dania z jajek cieszą się bardzo dużą popularnością w kuchni. Warto zapoznać się z najlepszymi propozycjami na potrawy z uwzględnieniem tego składnika.

Jajecznica

Wśród najpopularniejszych dań z jajek można przede wszystkim wymienić jajecznicę. Danie to najczęściej występuje w formie smażonej, jednak z powodzeniem można je przygotować również na parze. Jajecznica to rozmieszane jajka, które następnie smaży się aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jajka w tej postaci można serwować z bardzo zróżnicowanymi dodatkami. Wśród najczęściej wybieranych można wymienić szynkę, cebulkę, szczypiorek, a także pomidory.

Omlet

Kolejną fantastyczną potrawą, którą można stworzyć z jajek, jest omlet. Tradycyjny omlet powstaje wyłącznie z jajek, jednak można dodać do niego również odrobinę mąki. Całość smaży się na patelni aż do uzyskania odpowiedniego kształtu. Omlet można spożywać zarówno na słodko, jak i słono. Warto wybrać taką formę spożywania tej potrawy, która jest najbardziej dopasowana do indywidualnych preferencji oraz gustu.

Jajka sadzone

Jajka można również spożywać w formie sadzonej, czyli smażone na patelni. Danie tego rodzaju nieco różni się od jajecznicy, ponieważ w tym przypadku jajek nie miesza się przed smażeniem, a wylewa bezpośrednio na rozgrzaną patelnię. Jajka sadzone można spożywać zarówno jako główne danie obiadowe, jak i jako dodatek do śniadań lub kolacji. Z powodzeniem można umieszczać również jajka na tostach, co fantastycznie smakuje, zwłaszcza z odpowiednimi dodatkami. Warto spróbować tej potrawy, jeśli preferuje się jajka w tym stylu.

Gofry

Popularne dania z jajek to także gofry, które z powodzeniem mogą być przygotowywane w dość zróżnicowanych wariantach smakowych. Można spożywać je zarówno w formie wytrawnej, jak i słodkiej. Słodkie gofry najczęściej je się z dżemem, cukrem pudrem, a także różnymi owocami. Natomiast gofry wytrawne można jeść z takimi dodatkami jak szynka, ser, papryka, pomidory, a nawet awokado. Warto spróbować różnych wariantów tej potrawy, aby móc określić, która spośród nich smakuje najlepiej.

Sałatki

Jajka mogą także stanowić jeden ze składników zróżnicowanych sałatek. Wśród nich bardzo dużą popularnością cieszy się sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Oprócz tego chętnie przygotowywana jest również sałatka, która składa się z brokułów, jajek oraz kukurydzy. Może być ona podawana z sosem czosnkowym lub pestkami słonecznika. Taka kompozycja doskonale smakuje i na pewno stanie się hitem wielu spotkań rodzinnych, a także innych okazji.

Udostępnij